Om Sandviken

Fakta om IL Sandviken

Stiftet: 29. juni 1945
Hjemmebane: Stemmemyren Kunstgress
Kapasitet: ca. 400 (tilskuerrekord i 2018 var 1125)

Liga: Toppserien
Cupmester: 1995

Tekst skal ikke gjengis uten henvisning til Sandviken Toppfotball. Alle bilder er rettighetsbelagt.
Redaktør: Vibeke Bastesen Ill.foto: «Hordalandsfotball»

Historie

Sandviken er en av pionerne i kvinnefotball, og ett av lagene med lengst fartstid i norsk kvinnefotball. Sandviken har utelukkende befunnet seg i de to øverste divisjonene.

Sandviken var med på det første norgesmesterskapet i 1978, som endte med semifinaletap mot BUL. Året etter ble det kvartfinale for bergenslaget. Deretter en ny kvartfinale, for andre gang på rad med klart tap mot Asker i 1980. I 1984 ble Sandviken en viktig del av Vestlandsgruppen i serien, en serie som tidligere hadde vært Østlands- og Trønderdominert. For Sandvikens del endte det med en andreplass bak Nymark. Nymark kom sist i sluttspillet mellom de tre gruppevinnerne det året. I 1985 ble Nymark seriemestre som hittil eneste bergenslag på kvinnesiden. I 1986 var imidlertid Sandviken Bergens beste lag.

I 1987 Sandviken gjorde en god debut i den landsdekkende 1. divisjon, et prøveprosjekt som bare varte i en sesong, hvor det ble straffesparkkonkurranse ved uavgjort, og taperen fikk ett poeng, mens vinneren fikk to. Sandviken endte ett poeng bak Asker, som kom på tredjeplass, men med vanlige regler ville de ha fått like mange poeng, og Sandviken hadde bedre målforskjell.

I 1989 sesongen kjempet Sandviken mot nedrykk, og så relativt trygg ut til det gjensto tre serierunder. Da tapte Sandviken samtlige tre kamper, to av dem i bunnoppgjør. Nedrykk var et faktum. Tilværelsen i den nest øverste divisjonen var imidlertid ikke særlig lang. Sandviken vant sin gruppe klart, og vant samtlige kamper i kvalifiseringen.

Sandvikens gjensyn med den øverste divisjonen var godt; vi endte på tredjeplass i serien, og kom til finalen som første bergenslag i cupen. I finalen ble vi slått med 8-0 av Asker. Blant nye spillere Sandviken hadde fått siden sist de var i Toppserien var Gro Espeseth, Nina og Anne Nymark Andersen. De tre påfølgende årene ble plasseringene midt på tabellen, med en fjerdeplass i 1992, femteplass i 1993 og en ny femteplass i 1994. Cupinnsatsen var høyst varierende. I 1992 ble det semifinaletap mot Asker, mens det i 1993 var tap i andre runde på straffer mot Haugar. I 1994 slo Sandviken for første gang Asker i cupen, men de tapte semifinalen mot Trondheims/Ørn.

I 1995 kom imidlertid Sandviken kraftig tilbake til toppsjiktet, og vi fikk vår andre bronse, mens vi i cupen vant en svært jevn og spennende finale mot Trondheims/Ørn etter ekstraomganger. Gro Espeseth, som tidligere på året ble kåret til VMs nest beste spiller, satte inn det avgjørende målet. I tillegg til Espeseth og søstrene Andersen, var også Trine Tangeraas og Margunn Humlestøl (senere Haugenes) på laget av landslagsspillere.

I 1996 ble det imidlertid semifinaletap mot Klepp, mens Sandviken i serien tok sølv, godt bak Trondheims/Ørn, men med Asker på tredje på behørig avstand. Blant nye spillere var Lise Klaveness. I påfølgende sesonger ble Sandviken en middelhavsfarer med en femteplass, nok en semifinale i cupen, der Sandviken tapte klart mot Trondheims/Ørn. I 1998 var mye likt, en femteplass i serien, og et knepent cuptap mot Trondheims/Ørn i kvartfinalen.

I de påfølgende årene var vi varierende og hadde også en heistilværelse mellom de to øverste divisjonene. Sandvikens gjensyn med Toppserien i 2004 gikk bedre enn i 2002. Gjennom mesteparten av sesongen lå de på plassen over nedrykksstreken, og i de siste kampene kom Sandviken opp på en sjuendeplass. Arna-Bjørnar rykket ned, men slo ut Sandviken i cupen.
Den påfølgende sesongen, var Sandviken fortsatt i bunnstriden, men de kontrollerte igjen i de siste serierundene, og havnet et godt stykke foran nedrykksplassen på en åttendeplass. Arne Møller ble ny trener sent i 2005 og sitter til sommeren 2009. I 2006 var det ikke direkte nedrykk, da serien ble utvidet til 12 lag. De to nederste spilte kvalifisering, men Sandviken unngikk de to plassene, og beholdt igjen plassen. I 2007 ble det imidlertid stopp for Sandviken. Sandviken og Grand Bodø var klart sist, og begge lag rykket ned.

2008 sesongen gikk imidlertid svært bra, og Sandviken rykket rett opp, mye takket være toppscorer Kine Kvalsvik som ble kåret til årets komet i norsk kvinnefotball. Sandviken vant 1. divisjon med 19 poeng på lag nummer to, den største avstanden mellom nummer 1 og nummer 2 i den nest øverste divisjonen. I 2009 rykket vi ned, og Bjarte Alfarnes overtar som trener sommeren 2009. Sandviken rykker igjen opp på direkten til 2010 sesongen.

I Toppserien var Sandviken blant lagene som ble forventet i nedre del av tabellen igjen. Det begynte med tre tap, men fra fjerde til sjuende serierunde ble det tre uavgjort og en seier. Sesongen var varierende, men endte med at Sandviken var garantert toppseriespill i 2012 også med en 10. plass. Sandviken kvalifiserte seg dermed for første gang siden 2006 for en ny sesong i Toppserien.

I årene frem til 2018 sesongen styrte Øyvind Nordtveit klubben og hadde jevnt over gode resultater med en 6. plass i 2016 sesongen som beste plassering. I 2018 tok Alexander Straus over som hovedtrener i klubben og en knallsterk sesong endte med 4. plass i serien og sølv i cupen. Alexander forlater klubben og blir Norsk U 23 Landslagstrener.

I strategiplanen frem til 2021 er det definerte hovedmål, iverksatt virkemidler og tiltak for å bli en å regne med i toppfotballen fremover. Patrik Hansson er ansatt som hovedtrener for de to neste sesongene.

En stor takk til Nora Neset Gjøen som har skrevet historien om Sandviken!
Hovedpartnere
Hovedpartnere